Al bijna twee jaar houden we meer afstand van elkaar. We zitten binnen en missen de verbinding met anderen, terwijl de wereld om ons heen verandert. Veranderen wij mee? Wie zijn wij in deze nieuwe wereld?

Theatergezelschap DEGASTEN gaat van 25 t/m 29 januari op zoek naar connectie door het ontdekken van nieuwe theatervormen. De vier verschillende programmaonderdelen van OUTSIDEINSIDEOUT zijn los van elkaar te ervaren maar kunnen ook gecombineerd worden. Telkens staat de bewegingsruimte tussen outside en inside centraal.

 

1. OUTSIDEINSIDEOUT – AFHAALVOORSTELLING

Een tijdsdocument zonder grenzen, voorbij zoomgesprekken en sociale afstand.

Hoe beïnvloedt de ruimte waarin je woont jouw leven? En wat gebeurt er als je geen controle hebt over deze plek? De makers en spelers van DEGASTEN gingen op zoek naar ervaringsdeskundigen en vonden verschillende ‘outsiders’. Click & collect deze voorstelling in Frascati (F3) en ervaar deze vervolgens op een plek naar keuze.

Onder begeleiding van DJ LOVESUPREME wordt je meegenomen langs werk van jongeren die binnen zitten: thuis, in een zorginstelling of een AZC. De experts op het gebied van leven in een lockdown. In samenwerking met Cordaan en de Academie voor Theater en Dans legden we hun verhalen vast in een digitale en geprinte zine. De zine bevat portretten van kunstenaar Elza Jo met o.a bijdragen van kunstenaar Raul Balai en schrijver Babah Tarawally.

De afhaallocatie in Frascati is vormgegeven aan de hand van het vervolgonderzoek met een groep jongeren uit Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt. Naast de leefgroep waar ze onderdeel van zijn, is de ruimte waarin zij dagelijks leven 12,5m2. Hun verbeelding, hoop en verlangen is echter duizenden malen groter. Ontdek het leven in een Rijks Justitiële Jeugdinrichting door de ogen van de jongeren die er verblijven; een maquette installatie die je kennis laat maken met de zachte kant van een harde wereld.

2. OUTSIDEINSIDEOUT – NOMAD: NOT NOT INCLUDED

Een undercover performance op de Dam. 

Wanneer hoor je ergens bij? Wat betekent ‘wij’? Wat maakt dat er dan ook altijd een ‘zij’ is? En hoe groot kan een ‘wij’ worden? Met NOMAD: NOT NOT INCLUDED ga je op zoek naar waar een ‘wij’ begint en eindigd en alles daartussen. Dwaal over de Dam, het centrum van het centrum, en ervaar de verwarring die ontstaat tussen de identiteiten van ‘wij’ en ‘zij’. Wie is publiek, wie is speler, wie is wie? Net als vorig jaar komt NOMAD in protest tegen alles wat zichzelf ziet als een vaststaand gegeven, aan alles wat uitsluit en insluit, wat een binnen en buiten kent.

NOMAD is een project van DEGASTEN met performances en theatrale concepten over wat in- en exclusie betekent. NOT NOT INCLUDED is gemaakt in co-creatie met spelers die ervaringsdeskundigen zijn op het gebied van in- en exclusie. Zij vertellen over hun ervaringen met het ‘wij’.

3. OUTSIDEINSIDEOUT – DEGASTEN x ELZA JO

Expositie online & bij Frascati. 

Angsten, herinneringen en verlangens kunnen je buiten de vier muren van je kamer bewegen. Elza Jo maakt deze binnenwereld zichtbaar in de collage portretten van de jongeren van de afhaalvoorstelling. Sommigen van hen wonen op ongebruikelijke plekken onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Plekken waar zij niet altijd zelf voor hebben gekozen. In deze portretten brengen wij hun binnenwereld naar buiten, ver buiten die plekken.

4. OUTSIDEINSIDEOUT – A WINDOW OUTSIDEIN

Website / contextprogramma

Kijk door dit digitale raam naar de binnenwereld van de makers en spelers van OUTSIDEINSDIEOUT. Deze work in progress geeft je de verdieping en context van de bewegingsruimte tussen “outside” en “inside”.

Beluister de hele week de eerste aflevering van de podcast Ode aan de Outsider, waarin Mara van Nes in gesprek gaat met de (jonge) makers Dalton Jansen, Ada Ozdogan en Toni Blackwell over hoe zij de beweging tussen in- en outsiderschap in hun eigen werkpraktijk ervaren. Dit tijdelijke raam geeft je de mogelijkheid om vanuit je huis verdieping te vinden met de makers & spelers van OUTSIDEINSIDEOUT.

Deze website is alleen van 25 t/m 29 januari 2022 te bezoeken.