Omniphobia (angst voor alles)

Seizoensafsluiting van trainingsgroep West

De bange burger schreeuwt
Trump wordt gekozen
Wilders eet een haring
Poetin rijdt voorbij op een paard
En iedereen is bang voor alles

Lonely Fox

Seizoensafsluiting van trainingsgroep Oost
Een blauwe wereld met een klein lichtpuntje
Koester je het licht of staar je je blind?
Blijf je liggen, of ga je wat doen?
Een fysieke, poëtische voorstelling van trainingsgroep Oost​

Holon

Seizoensafsluiting van trainingsgroep Oost, gespeeld ihkv Theater na de Dam

holon flyerdef

Holon: Iets dat tegelijk apart en geheel is

Twee theatermakers, een beeldend kunstenaar, vluchtelingen/migranten van het Wereldhuis en jongeren van de trainingsgroep van Theater DEGASTEN maken samen een interdisciplinaire voorstelling waarin de kracht van de mens centraal staat. Ze onderzoeken zowel met elkaar als met het publiek het thema solidariteit.

Wat betekenen solidariteit en barmhartigheid tegenwoordig nog? Bestaat onbaatzuchtig klaarstaan voor een ander nog wel? Of misschien proberen we oprecht solidair te zijn, maar kunnen we het niet omdat we het verleerd zijn.

De spelers gaan bij zichzelf te rade, maar ook in gesprek met verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Dit levert een voorstelling vol bijzondere verhalen op, die te zien is op 4 & 5 mei 2016 op Perron Oost in het kader van Theater na de Dam en op 13 en 14 mei 2016 in het Wereldhuis in Amsterdam.

Regie: Elike Roovers, Rutger Esajas, Nico Tillie

Beeldend kunstenaar: Maarten Davidse

Concept en productie: Wendy van Delzen en Suzan Kalle

Holon is een samenwerking tussen AHK, DEGASTEN, Theater na de Dam, Theater Oostblok, Museum Perron Oost, Het Wereldhuis en Nowhere.

Nothing is impossible

Seizoensafsluiting trainingsgroep west

flyer nothing is impossible-v

In NOTHING IS IMPOSSIBLE worstelen jongeren met de druk die ze zichzelf opleggen en de wereld tussen realiteit en dromen/nachtmerries. Ze gaan op fysieke wijze de confrontatie aan met zichzelf. Geinspireerd op choreografen Keone & Mari Madrid en de motivational speech van Shia LeBeouf.

Deze presentatie op locatie werd op 29 mei 2016 gespeeld op het Havenwerk Festival (Deventer) en op 11 juni 2016 in het pand aan de Admiraal de Ruyterweg.
Regie: Linda Bosch
Co-regie: Remi Walsarie
Spelers: trainingsgroep West

Terug naar nu

in het kader van Theater na de Dam

Theater-na-de-Dam_Jong-RAST

Woensdag 4 mei 2011 – De Brakke Grond

Op 4 mei, aansluitend aan de nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, vindt Theater Na de Dam plaats, een theaterprogramma bestaande uit meerdere voorstellingen in verschillende theaters en locaties. Is er een verschil tussen de jongeren van nu en die ten tijden van de Tweede Wereldoorlog?

De spelers van jongerentheatergroep Jong RAST gaan in gesprek met ouderen van nu, over hun jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van deze interviews geven zij een impressie uit hun eigen leven, dit in vergelijking met het verhaal van de geïnterviewden. Over ontmoetingen en authenticiteit in een veranderende wereld, toen en nu.

Concept en Regie: Elike Roovers en Mariëtte Berbee

Productie: Farnoosh Farnia en Marieke Verdonk


Mr. & Mrs.

(een coproductie met AHK/Theaterschool, opleiding Theaterdocent)

Flyer_MrMrs

“Jongeren geloven niet meer in de liefde.”

Of toch wel? In het theaterstuk “Mr. & Mrs.” gaan zes jongeren met verschillende roots, op zoek naar ware liefde.

Jaarlijks maken zo’n 18.000 minderjarige kinderen een echtscheiding mee (CBS, 2010).

Personen afkomstig uit een ruziënd twee-oudergezin beëindigen vaker een relatie dan personen uit een gezin waarin de ouders zelden of nooit conflicten hadden.Toch wijst ditzelfde onderzoek uit dat negen op de tien jongeren wil trouwen. Dit alles werd voor de drieëntwintigjarige studente van de opleiding Theaterdocent aan De Theaterschool in Amsterdam, Roxanne Stam (zelf 2 scheidingen van ouders/verzorgers meegemaakt), uitgangspunt voor de voorstelling “Mr.& Mrs.”

De belevingswereld van de jonge acteurs, speelt in “Mr. & Mrs.” een grote rol. Stam koos voor een interculturele cast van Jong RAST. De jongeren zijn 13 tot en met 24 jaar, van Afrikaans-Joegoslavische, Portugese, Nederlandse, Marrokkaanse, Surinaamse en Turkse origine.

“Mr. & Mrs.” gaat over de liefde, over hoe zij in onze dromen zo verschilt van de werkelijkheid. De jonge acteurs wachten in een décor van talloze dozen op De Ware en verliezen zich nu en dan in het dromen over romantiek die ze uit films kennen. Een muzikale en fysieke voorstelling.

Spel Khaddouj Baddaoui, Vurgil Bruyning, Sinem Kavus, Juultje Kok, Ali Naji en Edson Ramos Baião.

Regie Roxanne Stam

Locatie Ostadetheater


WHO CARES!

Who-Cares_Frank-Hanswijk

(double bill met Sodade tijdens Breakin’ Walls festival)

Wanneer: vrijdag 18 november 2011 om 20.00 uur

Who cares! gaat over jongeren en de relatie met hun ouders. De spelers van Jong RAST worden geïnterviewd over de relatie die zij met hun ouders hebben. Door deze interviews krijgen wij een impressie van hun leven, een indruk van hoe zij zich verhouden tot de mensen door wie ze worden opgevoed. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze jonge, diverse Amsterdammers en hun ouders? Hoe maken zij zich los van hun ouders en hoe zijn hun ouders eigenlijk opgevoed? Wie zorgt er eigenlijk voor wie? Over families, relaties en volwassen worden in een veranderende wereld, toen en nu.

Who cares! en Sodade zijn beide geregisseerd door Elike Roovers, die al jarenlang theater maakt met jongeren en onderwerpen aankaart waar altijd persoonlijke verhalen uitkomen. In het voorjaar 2012 zal Elike Roovers met Jong Rast een jongerenproductie maken in coproductie met Frascati Producties.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Toffe Vaders Toffe Zonen.

Concept, tekst en regie Elike Roovers, Peter van Roermund en Rutger Esajas

Spel Alkan Cöklü, Anne van der Burg, Emmanuel Boafo, Sidar Toksöz, Mimi Oldenhave, Ginger Spaans, Ali Naji, Guillermo Hamel, Hajar Belkhadda

Fotograaf Frank Hanswijk

Projectleiding Farnoosh Farnia

Productie assistent Cindy Joosten